14 Mayıs 2012 Pazartesi

Antik, ilkel ha bir de sevgi dolu!


Sadece futbol ile ilişkilendirilmemesi gerekse de bazı gazete, program adı, yayın vs. yüzünden sanırım özellikle 90 ve sonrası doğumlular için "fanatizm" sadece futbolla ilgili birşey. Elde mikrofonla İstiklal Caddesi başında durulsa ve geçen gençlere sorulsa "fanatizm nedir" diye cevapları %99 "futbol sevgisi" olur.

İşte anlaşılması güç gelen şeyde bu futbol sevgisi zaten
. Bir spor dalının; özellikle bir tek spor dalının bu kadar metalaşmasını sağlayan şey ne oldu merak ediyorum. Öyle bir metalaşma ki, lastik ayakkabı üreticilerinin pazar değerini deli gibi arttıran, sponsorluk edenin kutsallaştığı, yeni teknolojik ürünlerin bile pazarlamasında görsel olarak kullanılmasına sebep olan bir süreç. Bahisçilik, takla atma isteği, şike yapma gereksinimi veya "şike yapıldı" gibi söylemlerin telaffuzunu getiren / çağrıştıran sporumsu!

M.Ö 3000'lerden gelen bir ayak topu oyunu!

Kökenine  baktığımızda, içinde bulunulan dönem için gerçekten herkes için heyecanlı, rekabetin bugün bildiğimizden daha coşkulu ve saygılı biçimde yaşandığı bir eğlence aracıydı büyük ihtimalle. 

Fakat aradan geçen o kadar zamanda;

Su altında çalışan elektrikli traş makinesiyle traş olabilen, akıllı cep telefonundan fatura falan ödeyebilen, 5 boyutlu sinemada film izleyebilen erkekler, eş tavlamak için bilinen rekabetin ortadan kalktığı bir yüzyılda neden bu kadar basit ve ilkel bir sporla, -hele ki kuralları çok zor sanırım bir türlü çözemiyorlar- neden hala bu kadar haşır neşirler? Ha birde dişi versiyonları var ki, haklarını yiyemeyiz! Bir futbol oyuncusunu, aileden biri gibi sevebilen kadınların, alenen yaşadıkları 'futbol sevgisi' bence her türlü tartışmaya açık.

Öyle bir spor ki; 90 dakika oynanıyor. Tribünlerdeki ve ekran başındaki takipçileri hop oturup hop kalkıyor. Maçın bitiminden sonra ise 90 dakika boyunca; gayet bıyıklı, göbekli adamlar oturup ciddi ciddi 'olmuş' birşeyin 'gerçekten olabilitesi varmı' diye tartışmasını yapıyorlar.

Öyle bir spor ki; mağlup olan takımın adamları üzüntülerinden ortalığı parçalıyorlar, kırıp döküp, boyuna zarar veriyorlar.

Öyle bir spor ki; anlamıyorum

Fanatizm kadar tehlikeli bir yönelimi; sadece futbola özgü birşeymiş yaşayıp, diğer fanatizmlere de başka isimler buluyor olmalarını anlamıyorum.

Fanatizmin evrimi mi? Ha-ha

* * *

Köpeğin duası kabul olsa gökten kemir yağarmış;
Ne yalan söyleyeyim, cumartesi akşamı çok istedim o stada göktaşı düşmesini. 
Zaten din fanatizmi de var memlekette,
"Huu allah kızdı!" der futbolla kendilerini kaybetmekten vazgeçerlerdi belki

1 yorum:

  1. Din ve futbolun toplumların afyonu olduğu söylenir durur.
    Hatta İngiltere'de kraliyet futbol takımının kurulmasının da ilginç bir hikayesi vardı, ama tam hatırlayamadım. Bir araştır istersen.
    Bir ülkede üstüste saçma sapan kanunlar çıksın, ülke savaşın eşiğine gelsin, tüm milli değerler bir bir hiçe sayılsın, aydınlar içeri tıkılsın, ordu güçsüzleştirilsin ve tüm bunlar olup biterken bir takım şampiyon olamadı diye neredeyse iç savaş çıksın!! Bundan ala afyon mu olur?

    YanıtlaSil