27 Aralık 2011 Salı

İnsanın aç gözlülüğüne karşı, hayvanların hakları



Victoria's Secret kozmetik ürünlerinin testlerini hayvanlar üzerinde gerçekleştirmiyor. -muş...

Bilemedim ben. Neden kimi ürünlerinde gerçek kürk kullanıyorlar ki acaba?


Bugün malesef (hala) 50-90 milyon arası hayvan, bilimsel araştırmalarda deneylerde kullanılarak çeşitli acılara maruz bırakıldığı tahmin ediliyor. Gerçi son 2 yıl içerisinde bu konuda çoğu firma politikasını değiştirerek testlerde hayvan kullanmaya son verdiklerini açıkladı. Ancak bitti mi, hayır bitmedi! Biyoloji, genetik, biyomedikal, kozmetik ve toksikoloji testlerinde hala hayvanları kullanıyorlar.

Ve bu hayvanların büyük bir kısmı geçirdiği süreç sonunda ölüyor, ölmeyenleri ise deney sonunda öldürüyorlar. İşin daha da trajik kısmı var ki; deney için hayvan üretimi yapan firmalar mevcut! Bu konu benim canımı oldukça sıktı. İnsanın hayatta kalma süreci için hayvan üretimi mevzu sadece testlerde kullanılması konusunda değil, en basitinde beslenmemizi sağlamak için de söz konusu.
22 gün gibi kısacık bir sürede gün ışığı görmeden, özel yemlerle hızlı büyümesi sağlanmış ve kesim için ideal ölçülere getirilen pardon şişirilen tavukları tüketime sunuyorlar. Farklı bedenlerde yumurta yeme imkanını da sunuyorlar. Ne için? İnsan... Önce insan... preh! Naylon çorap üretmek gibi basit gördükleri birşey. Yaklaşık 2 yıldır itinayla tavuk yememeye çalışıyorum. Bazen canım çekiyor, sonra yerken midem kalkıyor; bırakıyorum.

Ayrıca ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, zaten hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sağlıklı değil. Çünkü insan ve hayvan arasında anatomik ve biyolojik farklılıklar söz konusu. Geçmişte hayvanlar üzerinde yapılan deneylere göre mesela arsenik 'güvenli' bulunmuş. Ayrıca morfin insanları uyuştururken kedilerde heyecan yaratıyor... Aspirin insanlarda ağrı kesmeye yararken, fare, tavşan ve sıçanlarda özürlü doğuma sebep oluyor..

Örnekler çoğaltılabilir. Neticede 'insan için hayvan'ı kullanıyor olmak feci.

İnsan türü tarihi boyunca kendi dışındaki türleri; kullanılabilir, faydalanılabilir, yenebilir, tüketilebilir ve ayrıca 'seri üretimine geçilebilir' gözüyle baktı. Hatta geçtiğimiz yıllarda ülkemizde çakması düzenlenen bir TV formatında (Bir Fikrin mi var) birinci olan fikir "Türkiye'nin ilk özel deney hayvanı üretim laboratuvarı" idi....

Ne dahiyane, ne parlak, 'insanlık' için ne muhteşem bir fikirdi o!

Hayvanlar üzerinde yapılan testleri boykot etmeye çalışarak, ilgili markaları alışveriş listenizden çıkarmak hususu gerçek hayatta bazen biraz güçleşiyor zira halen hayvanlar üzerinde test yapmaya devam eden firmalar listesi oldukça uzun.  Markaları afişe etme uygulaması belki biraz yavaş ancak uzun vadede yaptırım uygulayıcı bir çalışma.

Bunları kendi gündemime getiren ise sabah gördüğüm bir haber oldu. Habere göre Polis Bakım ve Yardım Sandığı'nın (Polsan) yan şirketi olan Poltek isimli firma kozmetik sektörüne girmiş. Markanın adı Polshine... Ve bu marka kırışık giderici, el-ayak kremi, anti-aging ve selülit kremleri üretecekmiş.

Bu marka ürünlerinin testlerinde ne kullanacak acaba? Göz altına alınan öğrencileri mi?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder