10 Temmuz 2012 Salı

Kuş Kadınlar

Bunu çizerken çok sabit birşey düşünmemiştim açıkçası, zaten bazen düşünmeden yapılan şeylere yüklenen anlamlar cazip olmazmı? Sallamış olabilirim

Sonra aklıma aşağıda alıntıladığım yazı geldi; ve işte düşünmeden yapılan birşeye, bir anlam gelip yüklenivermiş oldu..



"Bazı kadınlar, yakalanamaz, durdurulamaz ve kimseye ait olamazlar. Onlar zaten kendilerine bile ait değildir de, o karmaşık bir mesele. O kadınlara yalnızca yakın durulabilir, yakalanıp durdurursan, kendine ait kılarsan... Ölüverirler. Çünkü onlar kuş gibidirler. Böyle uçucu kadınlar, tepeden aşağıya inen bir bisiklet gibi, fren yaptıklarında düşeceklerini pekiyi bilirler. O yüzden belki de hayat boyu kendilerini en sevdiklerinden bile korumak mecburiyetindedirler. Kendilerini durdurup, öldürüverecek şeylere karşı dikkatli olmaları gerektiğini -her nasılsa bilirler. Onlar, insanı ancak frensiz bir seyahate davet edebilirler. Zira fren yaparlarsa artık onlar, o kadınlar değiller. Bozulmuş bir oyuncak gibi kıymetsizler...

     Kanatlarının altına rüzgârı aldığında uçabilen kuşlar gibi, rüzgârsız kaldığında bir lokma ete dönüşen kadınlar... Ve adamlar, ekseriyetle, kadınları eğitilebilecek kuşlar sanırlar. Bilir misiniz? Eğiticiler, eve dönsünler, uzaklara uçmasın diye önce kuşların kanatlarını biraz kırarlar... Ama kimi kuşlar ve kadınlar, gökyüzü kadar uçmayacaklarsa ölüvermeyi tercih ederler..."


Yazının tamamı...

3 yorum:

  1. Çok güzel çizmişsin, yazıya da cuk oturmuş.
    Ya da yazı bu çizime... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) sağol.

      dimi kim kime oturmuş belli değil

      Sil
  2. Yazının özüne paralel düşününce (başka deyişle) kuş yerine "balık kadınlar" diyesim geldi.
    Özgürlüğünü ancak parsellenmemiş bir okyanus dünyasında yaşayabilen....
    Yakalanmaya kalkışıldığında elinden kayan. Ancak oltaya takılabilmeleri çok daha kolay. Işığa ve bir noktaya çakılmış kazığa odaklanmazlar. Somut gerçekliği düşünce ve Kurgularıyla değil, renklerle ve Duygularıyla anlamayı seçerler. Pas yapmak yerine toplun gelişine vurmayı seçerler. Topun nereye gittiği değil, nasıl vurduğu önem kazanır.

    "Kuş kadınlar"ın dışında, köhnemiş kültürlerin biçimlediği onlarca kadın türünden söz edilebilir.
    Erkekler da karmaşa bakımından çok farklı değil elbette. Asıl olan temel haklarda eşit olabilmek. Belki o zaman, her iki cinste de günümüzü belirleyen tarihi sürecin aynı kalıbı değişir de, kuş, aslan, balık... türleri hepsinin dışında, şimdiden tanımlanması zor yeni bir türe dönüşebilirler.

    Resim nasıl da bütünlemiş konuyu. Ressamlık da mevcut hı:)

    YanıtlaSil