26 Şubat 2013 Salı

Küresel 'ADALET' ve Çıplak Gösteren 'KIYAFET'


Oscar törenlerinin 85.si geçtiğimiz günlerde büyük bir prodüksiyon, emek, mücevher, korse ve metrelerce kumaşla düzenlendi. 

Film endüstrisini konu eden sözüm ona ödül töreninin (gerçi bu ödül töreninin anlamı da tartışılır. ödülü seyirci verir, gişe başarısı, imdb puanları gibi soyut değerlendirmeler filmin ödülü olmalıdır) her geçen yıl neredeyse uzayan kırmızı halı yolu bu yıl da uzadıkça uzadı. İzlememek -ilgilenmemek- için direnirken, canlı yayında ünlülerin (sadece bayanların ama, erkeklerin giyip giyebileceği şey bellidir. sadece bir ara erkek oyunculardan birine "ne renk çorap giydiği" konusunda zorlama ve komik bir soru sorulmasına denk geldim) bu yıl ne giymiş olabileceği, geçen yılki törende ne giydikleri, golden globe'da ne giydikleri ve büyük ihtimalle de burada ne giyecekleri ile ilgili; bitmiş maç sonrası tartışma programları tadında bir oturum düzenleniyordu. Bir modacı ve ne olduğu konusunda bir fikrimin olmadığı kadın ntv ekranlarında saatlerce sıradaki ünlünün ne giydiği üzerine iddiaya girercesine bir diyalog içindelerdi. Tabi birde 'yakışmış/yakışmamış' geyiği var. Ancak hakkını vermek lazım 'onca emek' sarfedilmiş kostümlere, mücevherlerin seçimine veya bunların bütününe olumsuz birşey söylemek ayıp olurdu.

Onun için hepsi güzeldi, moderndi, klasikti, minimaldi, enineydi, boyunaydı, çizgili veya puantiyeli ama kesinlikle "doğru seçim"di.

Yıl boyunca büyük zorluklar çekmiş, kah peştemal, kah incir yaprağı, kah çıplak gezen bu büyük emekçilerin; giyiniyor olmaları mı bu kadar dikkat çeken?

1 saati aşkın süre boyunca canlı yayınla dört bir koldan verilen giyim kuşam ve en önemlisi tabi mücevher kritiğinden sonra sanıyorum ayıp olmasın diye ödül verdiler. İlla ki verdiler, ancak bilmiyorum zira daha fazla tahammül edemedim. 

Siyahileri hiç anlamam. Köklere, soya, atalara bir saygı duruşu olur. Ama hepsi
"yoluna bakıyor"… Alt, soldaki küçük bayan, Armani giymiş efendim.
"Zaten ondan beklenen buymuş" (yorumcunun notu).
Bugün Dünya Sağlık Örgütü'nün istatistiklerince, dünya üzerinde 840 milyon kişi yetersiz besleniyor. Çocuk ölümlerinin büyük çoğu yetersiz beslenmeden kaynaklı. Aslında gıda üretiminde son 30 yılda %70 artış olmuş ancak ADALETSİZ'lik bu ya… Coğrafi bir adaletsiz dağılım neticesinde; yoğun endüstri bölgelerinde ama daha ziyade emperyalizmin kitabını yazmış ülkelerdeki insanlar dengesiz (arap yağı bol bulunca kıçına sürer evet) beslenmeden sağlıksızlaşırken, ekonomik açıdan gelişmekte olan, belini bir türlü doğrultamayan ülkelerde ise açlık günde 3 öğün. Ara öğün yok!

Dolayısıyla tüm o armani'ler, gucci'ler ahlaki çıplaklığı, hırsla körleşmiş gözleri açığa çıkarıyor. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder