8 Mart 2013 Cuma

Mücadele ile...



"Her başarılı erkeğin ardında bir kadın vardır" lafını yakalıyor ya ucundan...

Aleida March; Ernesto Che Guevara'nın ikinci eşidir. Küba Devriminden önce, ama devrime giden o engebeli yollardan birinde.. Escambray Dağları'nda kesişir yolları. Aleida'da Las Villas'ta, devrimin şehir faaliyetlerini su altından yürüten bir gerilladır.

Onların tanışmalarından sonra ilişkilerinin nasıl geliştiğine ilişkin tüm tanıkların ortak olduğu görüş şuydu; "ilişkileri mücadele içinde gelişti".

Devrimden sonra da evlenirler. Dört çocukları olur. 

Aleida; normal bir hayat sürebilecek iken (dağlara çıkmadan önce şehirde öğretmendir) sahip olduklarını yitirmeyi göze alarak, elindekiyle yetinmenin ahmaklık olduğunu düşünerek ve en önemlisi devrime inanarak ilham vericidir. Che gibi bir keçinin arkasında durabildiği, bekleyebildiği, sisteme isyan ederken bu adama isyan etmeyişiyle ilham vericidir.

Bu yılki Dünya Emekçi Kadınlar Günü notumuz da bu olsun.

Not: Ernesto'ya (evet bizim ernosto, alt komşunun büyük oğlu gibi)(şaka) fena halde sarmış durumdayım. Devrimi, özellikle Küba Devrimi'ni, o devrime inanan kişilerin her birini ve azimlerini anladıkça insan; Adile Naşit'li aile filmi izlemişçesine bir duygu selinin içinde buluyor kendini. Paco Ignacio Taibo'nun "Nam-ı Diğer Che"sini okuduktan sonra oldu tüm bunlar. Defalarca okuduğum sayfalar, anektodlar oldu. Üzerine "Dünya Adaleti"ni okudum ve "Bir Savaşçının Günlüğü'nü" okuyacak iken durdum. Zira günlüklerin çoğunu ilk adını verdiğim kitapta okumuştum. Motorsiklet Günlükleri'ni edinebilirim belki yakın zamanda. Ernesto'nun karakteri ilgi çekici. 



Neyse bunlar başka zaman...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder