21 Mart 2013 Perşembe

Newroz pîroz be!


Efendim siz bilmezsiniz, Abdulhaluk Mehmet Çay vardır. 93 yılında "Her Yönüyle Kürt Dosyası"sını kaleme almıştır. "Kürt yoktur" diye yazdığı bu tezle doçent, profesör hatta sonra da bakan olmuştur. 

Ne güzel yazmıştır.. Kürt yoktur ya.. Kürt'ler kart kurt eden dağ adamlarıdır!

Zat-ı muhterem ile "Nevruz" isimli kitabıyla tanıştım. Nevruz'u ortadoğudan asya'ya her kıtaya helal  kılmış, tüm mitolojilerdeki nevruz kutlanımını saygıyla anmış, tüm kavimlerde, dinlerde, inanışlarda izlerini sürmüş; lakin sıra kürtlere gelince "hadi canım ordan" demekten farksız kalmıştır. Demirci Kawa'da kart kurt eden mitolojik bir karakterdir ve aslı astarı olmayan birşeydir! (Hayır burada gücüme giden Ergenekon Destanı'nı kitap boyunca ciddi bir referans alıyor, destandaki tarihi olayların akislerini çin kaynaklarında da görülebileceğini kendi kalemiyle yazıyor ancak hala Türk, Türk, Türk diyor olması)

"Nevruz'u 'Kürtçülük hareketinin' bir miti haline getirmek isteyen ideologların öne sürdükleri bütün iddiaların tarihle, gerçekle, bilimle uzaktan yakından ilgisi yoktur" [sy.29]

Varsın o Kürtçülük hareketinin Nevruz'la bir ilgisi olmasın gerçekte.. Tanırnın dünyayı gece ile gündüzün eşit olduğu Nevruz'da yarattığını, insanlığın atası kabul edilen Adem'in çamurunun Nevruz'da yoğurulduğuna, önceleri cennette yaşayan Adem ile Havva'nın şeytana uyarak haram meyveyi o gün yediklerine ve cennetten sürüldüklerine, İbrahim'in putları Nevruz'da kırdığına, Nuh'un tufandan sonra karaya ayak bastığını günün Nevruz oluşuna bu kadar hassas kalemle yaklaşırken, ne olur Demirci Kawa'yı yermesen?

Faşizm tuğla gibi kitap yazdırır.

Newroz pîroz be!

(Tek kelime kürtçe bilmediğimi belirtebilirim. Bir kürt ile evliyim, doğuyu, Diyarbakır'ı seviyorum. Hatta kanım kaynıyor oraya gidince. Newroz pîroz be demek benim için yarı anlamsız. Dil bilmediğimden, ruhsuz gibi geliyor söylerken. Ama istiyorum ki herkes diyebilsin.. En az 'Merry Christmas' dedikleri gibi diyebilsinler!)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder