16 Ocak 2007 Salı

Anne olmak





















Annelik, annelerden kızlarına çok küçük yaşlarda bulaşan bir hastalık. Korumak kollamak için içten pazarlıklı, mutlu etmek için saçını başını yolabilecek düzeyde iltihap dolu ve huzurla dolsun içi diye kör sağır dilsiz rolü oynatacak kadar.


Henüz 1000 gr.'ın altında, yaşama işini kendi başına beceremeyecek bir insan yavrusu için, ancak pratikte hissedilebileceğini düşündüğüm şeylerin farkına varmam annemden bana bulaşan bir hastalıktır olsa olsa.


Sigara kokusundan nefret etmek veya ediyormuş gibi yapmak benimle alakalı değil, "içme çocuğum o pis, kaka!" demelerin öncesidir.


Annelik tehlikeli, bulaşıcı ve belki O'ndan başka herkes için aşırı derecede zararlı bir hastalıktır.


Onu ışığa ulaştırmak için, yüzlerce insanın kafasına basmanı gerektirir.


Yavrucuğun üzülmesin diye yüzüne bir gülücük yapıştırmak ve akla zarar "ahh beni vurdun" oyunlarınaa devam etmektir.


Nedenler ile niçinlerin sonuca etki edecek muhteşem düellosundan bu kadar erken haberdar olmasın diye küfür edercesine yüksek bir çığlıkla, annelerin tatlı dillerine yakışır şarkılar söylersin.


Zar zor av bulmuş bir dişi aslan gibi, yavrunun önündeki kokuşmuş da olsa iki lokmayı yemeye yelteneceklerin uzuvlarını ısırıp koparacağını göstermek için bütün dişlerini göstererek gülersin!


Annelik, sevgiyi doyasıya yaşatır. Her canlıyı, her yeşili, her beyazı...

Kucağındaki minik kuzunu sever gibi başın omuzuna düşmüş, kocaman bir tebessüm ve ışıl ışıl hayran gözlerle bakarsın herşeye.


Annelik çok küçükken aşılanan bir şey!
Şimdi hatırladım oyuncak bebeklerimle oynamayı bir türlü beceremediğimi.

Onlar için ev yapar, yataklarını hazırlar, giydirir saçlarını tarardım... Ve oynayacak gücüm kalmazdı bunları yaparken. Toplardım hepsini.. İyi geceler dercesine.

Şu an her duygu her düşünce, her istek daha da yoğun içimde.


Uzmanlara göre... diye başlayan bir çok şeyi henüz tatmayan. Sesleri ayırt edemeyen, dokunulduğunda ne yapacağını bilemeyen, annesi yorulunca tekme mi atsın yatsın uyusun mu kestiremeyen bu küçük yavru, annelere özgü o hastalığı bana hatırlattı.

Yaşattı.


Şu haliyle!


Küçücük.

Kıpır kıpır içeride.

Her dokunuşu en dayanılmaz acılara, üzüntülere, dertlere gözyaşlarına kayıplara bedel!


Ve ben her üzüldüğümde, annesinin üzüntüsünün sesini (!) duymasın diye müziğin sesini yükseltiyorsam, hayatımda hiç bir sabah kalkıp da kendime yapmadığım güzellikleri, kahvaltıları hazırlıyorsam. Bardak bardak süt içiyor, koyunlar gibi otluyorsam..


Şu hayatta kendim için hiç bir şey istemiyorsam


Hepsi Mercan'ımın eseri...



7 yorum:

  1. Annelerden kızlarına bulaştığı kesin ama sorasında da senin gibi tatlı anne adaylarının da çok özendirici olduğu kesin hele de böyle güzel duygularını bu kadar başarılı bir biçinde ifade edebiliyorlarsa:)
    Tüm yazılarını okudum ve çok beğendim:)
    Ayrıca yazını üzerindeki art-work'ü sen mi çizdin?çok hoşuma gitti
    Benim de "mercan"ın yakasına takmak üzere bir nazar boncuğu sözüm olsun o zaman:)...
    sevgiler!!!
    bu arada logo ile ilgili yorumun için de çok çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. Annelik gönüllü köleliktir diye okumuş ya da duymuştum bir yerlerde. Anneliği özetleyen en özlü sözlerden birisi bu herhalde:)

    YanıtlaSil
  3. kiki's teyze sayfamızı ziyaret edip postlarımıza göz attığın ve bu muhteşem süreçte duygularıma yoldaş olduğun için teşekkürler.

    Boncuk "sözü" için de teşekkürler.
    Ve ayrıca evet o illustrasyon bana ait. Şu sıralar sadece içinde bulunduğum durum ve doğacak oğluşum için çalışıyorum zaten :))

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Anne ve bebişi evet o da doğru gerçekten, annelik gönüllü kölelik. Şimdiden kulu kölesi olmuş durumdayız :) sende bilirsin... doğduktan sonra ne şekilde hizmet edeceğimdir kendilerine bilemiyorum :))

    hoşçakal...

    YanıtlaSil
  5. Derya'cım süper anlatmışsın durumu... yüzünü görmediğin minik bişeye aşk duyup onun için yapıyorsun herşeyi...inanılmaz güzel bişey bu..
    ''her bebek doğduğunda aslında bir anne doğar'' mış, bence de öyle...
    çok öptümm
    mrl

    YanıtlaSil
  6. öperis mrl teyseyi :)

    hatta bi doğsun güsel teyselerin üstüne salıcam Mercan'ı :))

    YanıtlaSil
  7. yaşasın :)
    bu teyze hafif bebek delisidir zaten
    heheheeeee
    mrl

    YanıtlaSil