29 Ağustos 2007 Çarşamba

Peri Meri Beklemeyin....

Uzmanlar sağolsun!

Ya onlar ara sıra anlaşılır oluyor yada ben ara sıra anlıyorum ve uyguluyorum anlatmak istediklerini.

Haklılarmış.

3-6 ay arası bebekler günde maksimum 15 saat uyurlarmış. Bu hakkın çoğunu gündüz kullanırsan gece doğal bebeğin uyumazmış. Gündüz uykusu 5 saatle sınırlı kalmalı. Gerisini geceye saklıyoruz..

Şimdi bunu anneanneme söylesem "kızım bebek bu. uyku uykunun mayasıdır. gece uyusun diye gündüz uyutulmaz mı çocuk? bebek bu! uyuyacak da büyüyecek" der ki.. sanırım kulaklara aşina gelecek bir replik bu. Hangi uzman önerisinden bahsetsem "kızım bebek bu.." diye başlayan ve yine "bebek bu canım!" diye biten cümleler kuruluyor zira...

Bunu söylemedim bende :))

Evet uyguluyoruz.

2 gündür hayat daha güzel.

İlk günümüz ağlamaklı geçti. Çünkü gündüz uykularına uyanıp, mama içip tekrar dalmak alışkanlığımız vardı. Denemekten bir zarar gelmez diye düşündüm ve mamasını içirip tekrar uyutmaya çalışmadım. Günlük bir program yaptık. Hem bu şekilde Mercan ile daha kaliteli vakit geçirdiğime inanıyorum. Sabah 11:00e kadar oyun halısında çeşitli oyunlar oynayıp avrupa kanallarından çizgi filmler izliyoruz. Farklı diller kulağına cazip geldiği için pür dikkat izliyor mutlaka. Sonra 1-1,5 saat uyku ve meyve saati! Evet artık biz meyve suyu içiyoruz. Elma, havuç-şeftali, havuç-elma olmak üzere 3 alternatifimiz var şimdilik. Tabi ki üzüm, çilek, kiraz, kavun, karpuz da tattırılabilir ancak ara öğün olarak tüketecek kadar büyümedik henüz. Meyve suyunu hazırlarken mutlaka yanıma alıyorum, yaptığım herşeyi anlatıyorum ona.

"Eveeet, muhteşem oranj havucumuz soyundu dökündü şimdi rende zamanııı"

Bazen bir küçük parça eline veriyorum. Hoş onu tutup bilinçli olarak ağzında kemirme olgunluğuna erişemedi ancak ağzına verince gayet güzel kemiriyor. Bu da bir diş kaşıma alternatifidir...

İşimiz bitince önlüğümüzü takıyoruz ve afiyetle meyve suyumuzu içiyoruz. Midemizin yatışması için düz yatıp ayak parmaklarımızı seyrediyoruz. Gözünden uyku akıyor bazen.. "hadi artık uyuyalım" dercesine bakıyor ve "ııığıııhhh" diyor ama anne yemez!

Video izleme zamanı! Baby Einstein serisinden Baby Noah'ı severek izliyor Mercan. 15-20 dk sona biraz mızıldanıyor kimi zaman. Ancak güzel bir kabiliyeti var ki hayran oluyorum. Malum görüntüleri algılama konusunda henüz zayıfız. Ancak kulağımız çok iyi! Müziğe, müziğin ritmine acayip hoş tepkiler veriyor. Hayvan isimlerinin söylendiği es verilen yerlerde koca bir "hiyaah" diyor ki anne kişi hasta olur bu durum karşısında.

İyice haşadı çıkan yavruyu uyutuyorum 15:30-16:00 gibi. 1 saat sonra kendiliğinden uyanıp keyif mamasını içiyor. Baba gelene kadar yine oyun. Balkonda batan güneşin arkasından göbek atıyoruz.

Baba gelince kucakta gezinmece, sohbet muhabbet, ılık bir banyo, yağlı bir masaj ve...

Mışıl mışıl uyuyoruz :)

















Tatlı rüyalar;
Uzmanlara henüz kulak vermemiş anneler :)

Ps: Bebeklerinize ilk 6 ay sadece anne sütü veriniz. Anne sütü verilemediği durumlarda; yetersiz ise veya sütten kesmek gerekmiş ise dr. tavsiyesi ile hazır mamalara geçtikten sonra ara öğün olarak meyve suyu ve yoğurt bebeklere verilmelidir. Emziriyorsanız meyveleri tattırın. Ancak sıkıp suyunu vermeyin. Bu cazip tat onu anne sütüyle yüz göz olmaktan soğutabilir. Ayrıca anne sütünü derin dorucuda saklayarak önümüzdeki aylarda (4. aydan sonra)bebeğiniz için yoğurt mayalayabilirsiniz. Bebeğe verilecek meyve suları da yoğurt da taze olmalıdır. Bu yüzden az miktarlarda birer öğünlük (90 cc yeterli-3-3,5 ay için)) hazırlamakta fayda vardır.

5 yorum:

  1. Rutin olusturman cok iyi olmus. Geceleri rahat bir uyku gibisi yok ve artik uyuyabildiginize cok sevindim. Insani ruh halini kesinlikle cok etkiliyor.
    TV'ye cok alistirma derim, sonra kumadayi elinden alamayacaginiz gunler gelecek ona gore.
    Meyve sularina bu kadar cabuk baslamissiniz helal olsun. Sebze puresi falan da ver ki ileride ben onu yemem bunu yemem diye miziklayan bir velet olmasin.
    Op benim icin minik canavari.

    YanıtlaSil
  2. Yerim ben 2nizi de!!!
    Dünya tatlısı Mercancık,Allah nazarlardan saklasıııııın!!!
    Size biraz mahcubum,ama telafi edicem...
    çok özledim walla!!!
    ÖPÜYORUM KOCAMAN 2 nizi de:)

    YanıtlaSil
  3. Cok sevindim sizin adiniza. Bu aylarda gunduz 5-6 saat, 3'er porsiyon olmak uzere uyumalari gerekiyormus ancak bizimkisi toplamda bazi gun 2 saat ancak uyuyor maalesef.

    Bir de aksam ne kadar erken yatarsa (18.00-19.00 arasi) gece o kadar iyi uyuyacagindan bahsediyorlar.

    Elizabeth Pantley'in "The no-cry sleep solution" kitabi cok guzel, kesinlikle tavsiye ederim.

    DVD'ler konusunda ise, arastirmalar 3 yasindan once tavsiye etmiyorlar ama sizin bileceginiz bir sey tabi.

    Yine de bazi linkler gonderiyorum, bir bak istersen:

    http://blog.washingtonpost.com/parenting/2007/08/baby_einstein_baby_dumbeddown.html

    http://www.namahatta.org/nh2/en/node/5538


    Led by Frederick Zimmerman and Dr. Dimitri Christakis, both at the University of Washington, the research team found that with every hour per day spent watching baby DVDs and videos, infants learned six to eight fewer new vocabulary words than babies who never watched the videos. These products had the strongest detrimental effect on babies eight to sixteen months old, the age at which language skills are starting to form. "The more videos they watched, the fewer words they knew," says Christakis. "These babies scored about ten percent lower on language skills than infants who had not watched these videos."


    Today, Cornell University researchers are reporting what appears to be a statistically significant relationship between autism rates and television watching by children under the age of 3. The researchers studied autism incidence in California, Oregon, Pennsylvania, and Washington state. They found that as cable television became common in California and Pennsylvania beginning around 1980, childhood autism rose more in the counties that had cable than in the counties that did not. They further found that in all the Western states, the more time toddlers spent in front of the television, the more likely they were to exhibit symptoms of autism disorders.

    YanıtlaSil
  4. Karışmak istemem ama doktorlar 2 yaşından önce tv önermiyor.. 2 yaşından sonra da 1 saat.. o dahi bebek vb. dvdlerin aslında hiç bir işe yaramadığını söylüyorlar onun yerine mesela eline bir elma alıp " bak bu elma kırmızı vs.." gibi kendin söylersen çok daha faydalı oluyormuş ki tecrübeyle sabit.. köpekleri yolda gösteriyorum birde ses çıkartan kitabımız var şimdi köpek tuşuna basında "uvvaaau" gibi taklit eder bir ses çıkartıyor Erin..
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Ben uyku ile ilgili daha fazla yorum yapmayayim. Cizimine bayildim. Cok guzel olmus. Renkler, agac vs. Eline saglik.

    YanıtlaSil