30 Haziran 2008 Pazartesi

İnanamıyorum dr. bey, oğlum büyüdü

Blogger anneler çocuklarının gelişimini paylaşıp dururken, ben hala anne oluşuma, hızla büyüyen ve beni şaşırtan oğluma takılmış kalmış durumdayım.

Mercan'da gelişiyor canım :) Mercan artık, nihayet yürüyor. Evde öncesinde ulaşamadığı yanaşamadığı yerlere gidip karıştırıyor, bizi takip ediyor, küçük emirlere uyup kuryelik yapıyor, gidilmesi yasak olan yerlerde onu kural ihlal etmeye yönelten şeyler var ise orada durup bizi çağırıyor. Mesela banyo; oraya tek başına girmesine her zaman karşı çıktığımız ve kapıyı daima kapalı tuttuğumuz için, es kaza kapı açık kalmış olsa oraya gidip sesleniyor. Hala oturduğu yerden kalkmayı beceremediği için, yere oturmamayı veya eğilmemeyi tercih ediyor genelde. Ama elinden birşeyi düşürür veya bir eşyayı yerinden düşürürse yine seslenerek almamızı emrediyor.

Dışarıda ise kalabalığın ve mekanın büyüklüğünün içinde sağa sola gidip dönüp duruyor. Sanki bir oyuncak gibi, bir nesneye çarpınca yönünü değiştiren... Çoğu isteğimizi yerine getiriyor. Her komutu anlıyor. Bu kadar anlamasına rağmen hala etkin bir şekilde konuşmamasını ise sivri zekalılığına veriyoruz oğlumun, zira eğer konuşursa bizi parmağında oynatamayabilir. Bu yolla herşeyi "bu mu, o mu, şu mu" diye şekilden şekile giriyoruz çünkü.
Bazen gözünün önünde olmayan birşey aklına geliyor ve onu istiyor mesela işte o zaman iş çok çok zorlaşıyor çünkü Mercan'ın aldığı tavır "yeter üleeeyn getirin şunu" tarzından ve su gibi emzik gibi her gak-guk dediğinde ona sunduğumuz birşeyi istermişçesine.
Geçtiğimiz haftasonu karpuz istedi. Ama bu sefer "kaapus" dedi. Şok olduk! Anne-baba demeye üşenen, işi düşünce "anniii" diyen oğlum karpuz istedi. Sözlü olarak. Ve dolaptan çıkarıp huzuruna sunduğumuzda sabrı iyice taştı "hiyaaaa" diye bir çığlık atıverdi.
Zaten şu sıralar hava muhaletefeti yüzünden iştahı kesilen Mercan'ın severek ve isteyerek hatta bayılarak yediği tek şey karpuz diyebilirim. Mutfağa gelir bir parça alır tam mutfaktan çıkacakken ağzındakini yuttuğunu farkeder ve geri döner. Bu şekilde 6-7 kere mutfak kapısından döndükten sonra pes ederek mutfaktaki kilimin üzerine pat diye koyar popoyu :)




Bende bahsettim oğlumun gelişiminden. Eh ne de olsa anneyim. Tüm anneler gibi; birbirimizden daha anne, daha hassas, daha duyarlı, daha dikkatli!

İnkar edenler olabilir ancak, her anne gibi bazı çocuklara imreniyorum. Mesela Dante'ye... Dante Mercan'dan küçük olmasına rağmen çok daha erken motor hareketlere geçti. Popoyu kaldırdı, süründü, oturdu, kalktı, yürüdü. Bu ve benzer konularda kendimi suçluyorum bazen, veya suçu kendimde arıyorum diyelim. "Yerlerde sürünmesin, orasına burasına birşey olmasın diye üzerine düşerek midir nedir fiziksel gelişimini ben mi engelledim acaba" diyorum... Beslenme konusunda da iştahsız olduğu vakit yine kendimi suçlamaya çalışıyorum. Oysa herşey bebeğin içinden kopup gelenler. Kimi oturduğu yerden, kimi dört köşeyi tavaf ederek herkese hükmediyor.

Yemek yemiyor ise zorlamamak gerekiyor örneğin. Ama hep "aman aç kalmasın, ay aç aç uyunur mu canım..." gibi şeylerle çocuğun ağzına birşeyler tıkıştırmaya çalışıyoruz. -rum diyeyim hadi..

Sanki o bir yastık kılıfı.. boş olmaması gerektiği için içini dolduruyoruz! Değil işte. Saygı duymak, ısrar etmemek lazım.. mış..

Dün böyle yaptım. 3 günlük yaz grevimizden sonra sanırım yavrucuğum artık bu havanın böyle süreceğine kanaat getirdi ve beni üzmeden yemeğini yedi.

Hah bir de işten ayrıldım. Trajikomik iş deneyimim içinde onlarca macera barındırıyor. Burada yazıp rencide etsem mi birilerini diye düşünüyorum ama henüz karar veremedim. Hoş rencide olacak onuru taşıdığından bile endişeliyim. Böyle onursuz, gurursuz bir insana patron dedik ya offf ne acı!

4 yorum:

  1. Dur bakayim Mercan`im neler yapmis dedim de, okurken cok guldum, karpuz olayina ve birseyler anlatmak isteyisine ve sizin bulmaca cozer gibi yapmaniza...aynen bizde de durum bu cunku...son videolardan biri boyle digil digil konusmasiyla ilgili.Yazidaysa bu kelimeleri gorebilirsin...eminim Mercan da boyledir...bizimki henuz karpuz demiyor gerci, ona da oha dedim, bravo! Bizden de bahsetmissin ya, eksik olma, gogsum kabardi, tesekkur ederim...her cocugun gelisimi farkli, arayi Mercan gibi zeki bir cocuk erken kapatir...sen rahat ol, keyfini cikar.

    YanıtlaSil
  2. İade-i ziyaret yaptık, Mercan'la bugün tanıştık.
    Açalya iyi söylemiş, keyfini çıkar derim ben de. Keyfini çıkaralım, hepimiz. Her an o kadar değerli ki!

    YanıtlaSil
  3. bir seneden fazla oldu,mercan'ı,arel'i,Danye'yi ve poyrazımın gelişimini izleyelii:) acayip keyifli birşey ve hepsi birbirinden ne kadar farklı bazen ne kadar aynı:) onlarla tanıştığımda hepsi annelerinin göbüşündeysi daha:) bence bir gün mutlaka bir araya getirmeliyiz blog yavrularını:)
    Buarada gelişimleri gerçekten çok farklı oluyor ama olsun hepsi civa gibi valla:)

    YanıtlaSil
  4. Buarada benimki aralarında en son yürüyen yavru ünvanını aldı:))

    YanıtlaSil