13 Ocak 2012 Cuma

Çocuklarda Cinsel Merak


Mercan dün akşam eğilmemi isteyip, kulağıma..

- Anne A.(bir kız) pipisini gösteydi
- neee? niye?
- çünkü C. ona göstey dedi o da gösteydi
- öğretmeniniz görmedi mi? neredeydi?
- sınıftaydı ama A. masanın altında gösteydi kimse göymedi
- sende baktın mı?
- ı-ıh (mı acaba)

Aslında kendi akranları ile arasındaki, cinslerini ve farklılıklarını tanımaya yönelik bu türden davranışlar çok normal şeyler. Böyle bir olayın yakın zamanda başıma geleceğini düşünüyor ve bekliyordum. Çünkü son zamanlarda okulda serbest zamanlarında doktorculuk, evcilik gibi oyunlar oynuyorlar, Mercan sürekli bahsediyordu. Tabi ki bu oyunlar cinsel içerikli oyunlar değil. Ancak bu oyunlar aracılığıyla birbirlerine rahatça dokunuyor cins özelliklerini belirten fiziksel farklılıklarını keşfediyorlar.

Kızların pipisi olmadığını, onların da başka bir organı olduğu konusunda Mercan'a 2 yıl öncesinden başlayarak bu farklılığı anlatmaya çalışsam da bastırılabilir bir merak değil tabi ki çocuk için. Pipisi yok ise nesi var, nasıl çiş yapıyor gibi konuları kendi içinde sürekli sorguladığı tahmin edilebilir.

Uzmanların görüşlerine göre; 4 yaşından itibaren yaygın olarak gözlemlenen cinsel aktiviteler var. Bunlar; cinsel organa dokunma, onları başkalarına gösterme, çıplaklıktan hoşlanma ve çıplak kişileri izlemeye çalışma gibi. Ha bir de teşhircilik var. Bu 'teşhircilik' sanırım Mercan'ın paylaşımındaki A. oluyor, zira 'göster' dedimi bir tarafını göstermek ne olabilir ki?

Hikayedeki C.'nin bir an için M yani Mercan olabileceğini düşündüm. Belki de öyleydi, ona bunu bir daha yapmamasını ve hoş bir davranış olmadığıyla ilgili şeyler söyleyeceğimi tahmin ettiği için ortak suçu direk C.'nin üzerine atmış olma ihtimali mevcut. 

Cinsellik ve cinslerin farklarıyla ilgili ne anlatırsanız anlatın bunu tecrübe ile sabit hale getirme isteği kaçınılmaz. Bende bu kaçınılmaz evredeyim işte. Bu hareketlerini olağan karşılamakla beraber, kız çocuklardan birinin böyle bir şeyi ailesi ile paylaşması durumunda oğlumun adı geçtiğinde bana haşin bir uyarı gelmesinden tırsıyorum sanırım.


"Oğlunuz kızımızın şeysine bakmış" denmesinden! Halbuki oğlumun zorla bakmadığını, en fazla teklif ettiği ve karşılık alırsa baktığını veya hiçbir istem olmadan 'teklif' halinde bakmaya izin verildiğini biliyor olacağım. Hatta olayda adı geçen hiçbir çocuğun (kız erkek farketmiyor) bu 'bakma' eylemi sırasında olayın heyecanıyla kıkır kıkır gülüşerek kaçak bir bakış attıklarını ve gerçekten tam olarak birşey görememiş olduklarını bile düşünüyorum. Israrla bunu sormadım mesela 'ne gördün, nasıldı' falan demedim, diyemezdim çünkü bu bakma işini meşrulaştırmış olurdum.


Olaya kesinlikle bir 'oğlan annesi' egosuyla (böyle bir durumum da yok, hatta o ne) da yaklaşmıyorum. Onu da düşündüm, benim kızım olsaydı, bir oğlan onun bir tarafına baksaydı ne yapardım diye. Büyük ihtimalle bunu kızımla çözmeye çalışırdım. Onun merakını anladığımı ancak yine de bir yerini açıp arkadaşlarına göstermenin 'hoş olmadığını' anlatmaya çalışırdım. Bunu özellikle "ayıp" diye nitelendirmemek isterim ki bir cinsiyet tabusunun temelini atmayayım. Çünkü benim kızım kendisi göstereceği gibi, bir erkek arkadaşından da göstermesini isteyebilir...!

Bugüne kadar Mercan'ın cinsiyet, cinsel farklılık, bebek nasıl yapılır, bebek nasıl doğar konulu sorularının hiçbirini cevapsız bırakmadık. Evet 'kızların pipisi yoksa nesi var' sorusuna görsel bir şölen sunmadım, hatta keşke bununla ilgili bir illüstrasyon gösterseydim de içimde kalmasaydı diye düşündüm şu an. Bir bebeğin anne karnında nasıl oluştuğundan nasıl doğabileceğine kadar anlattım, 'anne karnında' belgeselini izlettim. Hatta sezeryan izimi bile gösterdim. Bunların hepsini çarpık çurpuk çakma bilgilerle kafasında çöplük oluşmaması için yaptık. Gel gör ki kafi gelmiyor....

Şimdi de düşündüğüm, yarınki veli toplantısında bunu öğretmenine söylesem mi söylemesem mi? Çocukların serbest zaman etkinliklerinde onları biraz daha gözetim altında tutsun mu tutmasın mı?

Hiç karışmasam mı? 

6 yorum:

  1. Haha. Can beni yıllardır yakalamaya çalışıyor :) Hatta "bir kerecik göster annecim, söz bir daha hiç sormıycam" bile dedi. Sonra okulda tuvalette(?) bir kızın çizgisini gördüğünden bahsetti. En nihayetinde, geçenlerde gittiğimiz bebek ziyaretinde altı değiştirilen kız bebeğin malum yerini göstermek suratiyle bu olayı sonuçlandırdık(?!) sanırım.
    Ama normal elbette. Bizimki okulda kızları sıkıştırıp sıkıştırıp öpüyormuş mesela, öğretmeni söyledi :) Olur böyle vakalar, karışma bence.
    (Geçenlerde bizim eve gelen oldukça iri memeli arkadaşımı yere yatırıp bir güzel her bi yerini sıktığında dediğim gibi: "oğlumun özel hayatına karışmıyorum, kendi aranızda halledin")

    YanıtlaSil
  2. BERNACAN ~ Haha çok iyi yaaa... Mercan kimseyi sıkıştırmıyor ama güzel kız gördüğü zaman çok pis sırnaşıyo acayip sulanıyo bildiği ne marifet varsa gösterip kucağına aldırtıyo kendini sonra da saçıyla falan oynuyo.. ayyy... :))))

    Karışmamak daha iyi gibi görünüyor evet, çünkü karışırsam okulda oğlumu zorla öpen kızları da deşifre etmeye kadar varabilirim belki, özel hayatlarına saygı. Aynen.

    YanıtlaSil
  3. Aslında geçen yıllarda daha meraklıydı benim sıpa da ama şimdi kendi cinselliğini değil karşıdakini daha çok sorguluyor Mercan gibi.
    'Çocuğuma sevgi ve cindelliği öğretiyorum' diye bir kitap var oradan epey görsellerle anlattık ama olmuyor işte:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nehir Ida - kitapların 'bittiği' yerdeyiz sanırım. T.C damgası yemeden büyürsek ne mutlu bize :) Yinede bulayım o kitabı ben.

      Sil
  4. Hızla yazıp çıkıyorum işyerindeyken harf hataları için üzgünüm:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Inan hatayı görmedim :) cevabın hissiyatını aldım, karakterlerine değil...

      Sil