24 Ocak 2012 Salı

Ebru Yapımı

Ben 'ebru' ile 7 yaşında tanıştım. İlkokul öğretmenimin girişimciliği, öğrencilerine kitaplarda yazanların dışında şeyler öğretme gerekliliği hissetmesiyle bütünleşmişti. Türk Sanat Müziği ile tanışmam, evren hakkında  ve başka bir çok konuda düşüncelere kapılmam onun sayesindeydi.


1. sınıfta okurken bir gün öğretmenimiz Sabiha Hanım; bir koşuşturma içine girmişti, geliyor gidiyor, birşeyler taşıyor, birşeylerle uğraşıp duruyordu. Bir müddet sonra işin adı konmuştu... Ebru yapacaktık. Toprak boyalar ezildi, kitre hazırlandı. Herşey hazırdı...

Şimdiki aklım olsa, ebru teknesinin başında çalışma sırası bana geldiğinde daha özverili davranır, boyaları daha nazik kullanırdım. 

Sonraki yıllarda hiç başına geçmedim bir ebru teknesinin...




* * *
Geçtiğimiz haftalarda anaokulunun olağan veli toplantısında, sömestır tatilinden sonra 'veli katılımlı sınıf etkinliklerinin' başlayacağı duyurusu yapıldı. Sonra listeler dağıtıldı. Velinin etkinlik düzenleyebileceği tarih, saat aralığı ve etkinlik türünün doldurulması gereken bir form.

Günü, saati seçtik sevgiliyle. Sıra etkinliğe geldi. 'Ahşap boyayalım' dedik, 'kukla gösterisi yapalım'?

"Ebru yapalım" diye geçti içimden, sonra dilimden... Önce ben bir örnek yaparım, ardından 2'şerli gruplar halinde çocuklara yaptırırım? Hoşuma gitti, onlar da küçük yaşta tanışsınlardı ebru ile.

Uzun, çok uzun zamandır ebru yapmamış biri olarak malzemem yoktu tabi. Neyseki bir hobi sitesinden 'yeni başlayan' düzeyinde bir ebru kiti buldum. Teknesi, kitresi, sıvı boyaları, fırça ve bizi ile.

Set geçtiğimiz cuma elime ulaştı, haftasonu da dayanamadım Mercan ile bir deneme yapmaya kalkıştık. Ama önce ebru ile ilgili videolar izlettim yine her şeyi anlatırken yaptığım gibi. Boyayı fırça ile nasıl sıçratmak gerektiğini, boya üzerine verilen boyanın alttaki boyayı nasıl açtığını anlattım güzelce.

Ve başladık....

Satın aldığım kit bu görülenlerden ibaret, 20 adet A4 ebadında kağıt ve ayrıca bir de plastik ebru tenkesi vardı ama ben nasıl becerdiysem çatlattım bir kenarını, o yüzden plastik bir saklama kabı aldım onun yerine. Ayrıca bu set kesinlikle orjinal el ile hazırlanan boya ve kitrenin yerini tutmaz belirtmekte fayda var. Ebru yapımını deneyimlemek için iyi ama. Boyalar normalde granül halde oluyor, toz hale gelinceye kadar eziliyor ve öd yardımıyla kıvamlaştırılıp su ile inceltilir ve hazırlanması günler alır.



Boyaları rahat kullanım için küçük kaplara alıp kullanmak gerekiyor.
Evdeki shot bardaklar işimizi gördü :)


Kitreyi tekneye boşaltınca oluşan baloncukları
Mercan patlattı, zevkle :)


İlk darbeyi ben vurdum, zemine Mercan'ın seçimi üzerine kırmızı boya akıttım fırça ile. Sonrasında da tıpkı videolarda gördüğü gibi, biz ile boyayı taradı Mercan.





Yine videolarda gördüğü gibi çiçek yapmak istedi, biz yardımı ile 2 katman halinde boyaları ben bıraktım kitre üzerine. 


Ortadaki çiçeği ben oluşturdum, sağdaki Mercan'ın bizi tekne içerisine düşürmesi neticesinde oluşan doğaçlama bir çiçek oldu :) Sonrası tamamen Mercan'ın eseri...



Geriye; oğlumun 5 yaşında yaptığı bir adet ebru (çerçevelendi) veorjinal hazırlanma sürecine dahil olup güzel güzel ebru yapma hayalim kaldı...





8 yorum:

  1. Cok cok guzel bir fikir! Mercan'in yaptigi ebru da cok guzel. Oglum buyudugunde muhahakkak yapacagiz:)Ikinizin de ellerine saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, herşeyin bir ilki var işte :)

      Sil
  2. Çok düşkünüm Ebru sanatına.. eşi yok bu sanatın bence.. ve şükürler olsun ben değil ama oğlum bu sene ebru dersleri aldı.. mutluyum:)

    ellerinize sağlık ve de, ne güzel olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selim öğretir sana, güzel korunaklı bir köşe oluşturup ufaktan tezgahı kur derim. Için darlandikca oturur başına dertleşirsin....

      Sil
  3. desen çok profesyonelce işlenmiş. tekstil desinatörleri görürse kaparlar gibime geliyor bu çocuğu:)

    bir de satır arasında kaynayan bir cümle okudum:
    "Türk Sanat Müziği ile tanışmam"
    gerçek ayrıntıda gizli. bu gerçek açılıma muhtaç:)??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zihni Bey, doğru Türk Sanat Müziği ile tanışmam... Gelin görün ki şimdilerde o kadar dinlemiyorum. Içinde akıp gideceğim farklı müzikler arayışındayım sürekli. Ancak TSM'nin şu anlamda hakkını vermek lazım; çok zengin bir aperitif tabağı! Böyle bir tabakla sofraya oturan insan da, lezzet üstüne lezzet arar durur...

      Sil
  4. Çok heveslendiğim ama hep uzaktan izlediğim.
    Çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  5. Nehir Ida; bende senelerce hep hazırlık aşamasının zorluğundan çekindiğim için uzak durdum ama sağolsunlar benim gibi tembel tenekeler için pratik çözümler üretmişler :)

    YanıtlaSil