30 Ocak 2012 Pazartesi

"Yardım" sözcüğünden çıkarılabilecek anlamlar

Bugün, dışarıdaki hayvanlara soğuk kış günlerinde elimizden geldiğince yardım etmemiz gerektiği ile ilgili bir paylaşımda bulundum. Altına bir cevap geldi "dışarıda bu kadar evsiz insan varken karton kesip kedi evi mi yapıcaz" diye...
Aslında burada hayvanlara yardım etme aktivitelerini gereksiz mi buluyorlar, yoksa bir yerlerde bir şekilde bir canlıya yardım etme gereksinimini mi küçümsüyorlar anlamıyorum. Herkes elinden geldiği şekilde bir canlıya yardım etmeli. Aynı kara parçasında yaşayan, aynı havayı soluyan canlılarız. Yardım edilebilir yegane canlı insan mıdır?

Peki şöyle yapalım, dışarıda kalan barınma gereksinimi olan, korunaklı giysileri olmayan, beslenme gereksinimlerini karşılayamayanlar için de birşeyler yapalım. Herkes 72 ekran tüplü bir televizyon kutusu alıp köşebaşına bırakmaya gayret göstersin, içerisine bir soğuk sandiviç bıraksın. 

Olur mu?

Olmaz tabi ki değil mi, saçma... İnsanlık onuruna aykırı bir kere..

Peki, o zaman herkes elinden geldiğince gördüğü bir evsize evini açsın, buyur etsin, sıcak evini paylaşsın, çorbasını paylaşsın?

Nasıl?

Zor ama değil mi? Kim tanımadığı etmediği bir insanı alır evine ki hırlısı var hırsızı var...

O zaman ne yapalım. Sizin de dediğiniz gibi "bu soğuk kış günlerinde allah dışarıda kalanlara evsizlere yardım etsin, amin" diyelim.

Ediyor mu sizce? Siz bu sefil duayı ettikten sonra allahınız kaç kişinin bir barınağa sığınmasına yardım ediyor, kaçının sırtında bir parka beliriyor veya kendini sıcak bir sobanın başında buluyor. Demek ki etmiyor....

Ama o bok attığınız duyarlı insanların 'gerçek' çabalarıyla bir çok kedi veya köpek tepelerine kar yağmadan, fırtınadan donmadan sığınma fırsatı bulabiliyor.

Allah yardım etsin demenin bir işe yaradığını veya yarayabileceğini, biryerlerde birilerinin bundan mutlaka nasiplenebileceğini düşünmek peki; bu hayır duasını ederkenki insana has vicdani dürtülerinizi tatmin ediyor mu? Yani "üzerime düşeni yaptım" durumu mu vuku buluyor, 'hangi birine yetişeyim' mi diyorsunuz?

Konu "dürüst olmak" ile ilgili. "Götüm donuyor" deyip, ayaklarınızı elektrikli bir ısıtıcıya yanaştırmışken "allah yardım etsin" demek samimiyetsiz ve bencilce.

Katledilen hayvanların derilerinden ve postlarından elde edilen, günlük yevmiye ile kötü koşullarda çalıştırılan işçilerin el emeğiyle üretilen, ayağınıza giydiğiniz 150-200 liralık korungaçlarınızı kendinize 'hak' sayarken, biryerlerde üst üste 2 kat çorap giyemeyen birilerine "allah yardım etsin" demeniz, içinizde mevcut olduğunu iddia ettiğiniz allah sevgisi, din iman ile çelişmiyor mu?

Kombiyi sonuna kadar açıp ısınmaya çalışırken, apartman kapınızı gece açık bırakıp belki 1-2 evsizin fırtınadan korunabileceğini düşünmüyor musunuz? Aa ama hırlısı var hırsızı var değil mi, pek kıymetli ayakkabılarınız çalınır! 3 liraya bir çift eldiven satılıyor, çok mu zor montunuza uysun diye 15 lira verip  şık bir kaşkol almaktansa 5 çift eldiven alıp çantanıza atsanız da sokakta gördüğünüz cıbıl cızlak gezen çocuklara verseniz. 

Yapmayın böyle şeyler, insan olun.

Bu kadar mı iyisiniz yani, dua edecek kadar iyi ama dürüst ve yapıcı olamayacak kadar kafasız!

9 yorum:

  1. Darvin'in tanımladığı evrim teoreminin iki yüzü var:biri liberal yüz, "bırakınız yaşasınlar bırakınız ölsünler" zayıf olanı doğa eler. Buna müdahale olursa doğal denge bozulur. Teoremin komünist yüzü ise, MArks'ın tespitiyle özetlenir, "doğanın olumsuz koşullarını (entropi) toplum gücüyle biçimlendirmek, ona müdahale etmek...
    Başka bir sözü (yaklaşık olarak) filozoflar dünyayı en ince detayına kadar yorumlarlar; oysa asıl olan onu yorumlamak değil, değiştirmektir.

    "Allah yardım etsin" sözünün varacağı yer liberal tezdir ki, dindarların bu konuda öne sürdüğü "sadaka" kavramı onu kurtarmak değil, öncelikle kendini cennete götürecek sevabı sağlamaktır. Sadakadaki geçici tatmin etkisi ise doyurmayı değil, minnettar kalmasını sağlamayı (bağımlığı) pekiştirmek içindir.
    Küçük yardımlar bir komünist- sosyalist için acil önlem davranışı olarak algılanır. Yoksa asıl çaba onu garanti altına alıp, özgürlüğüne kavuşmasına katkı yapmaktır......

    YanıtlaSil
  2. zihni bey ~ Bir çeşit ahlak felsefesi; etik. Dindarlar, sırf dindar oldukları için iyi ahlaklı olduklarını düşüne dursunlar (çünkü ahlak dinin tekelindedir onlara göre); yanmamak için kötülükten uzak durmaya, sevap için iyilik yapmaya çalışıyorlar.

    Sorun "ahlaksızlık". Çünkü ahlak dinin tekelinde değildir, ahlak kişinin kendi sorgulama yöntemleriyle kendi davranış ve yaşayış biçimini oluşturmasıdır. Yazılanı uygulamak değil, neticeleri üzerinde varsayımlarda bulunarak iyi ile kötüyü tanımlamak ve bu doğrultuda iyi davranmak veya kötü davranmaktır. Dediğiniz gibi sosyalist düşüncenin ahlak etiğinde yardım "önlem" amaçlıdır ve toplumsal refahın sürekliliği için gereklidir.

    Bu noktada yorumlamak çok önemli. Bırakalım allah mı yardım etsin, yoksa zahmet edip elimizi uzatalım mı? Mevzuyu tanrıya havale etmek yeterince ahlaklı mı, bir temenni ile sevap kazanılır mı? Temenni bir çeşit iyilik mi, yoksa elinden geleni yapabilecek iken temenni edildiği için "ihmal" suçundan kötülük mü?

    YanıtlaSil
  3. Senin ahlakın da sarfettiğin şeylerden belli Allah ıslah etsin !!!!!

    YanıtlaSil
  4. "Allah ıslah etsin !!!!!"

    önermesinin temelinde tembelliğin daniskası yatar. "Hurma gölgesinde yalellim çekmek" gibi....

    Yazınızın ana fikriyle tam çelişik bir durum. Belge ayağınıza geldi:)

    Siz diyorsunuz ki "elinizi taşın altına sokun", adsızlar diyor ki, "allah ıslah etsin. Allah ıslah etti de biz mi engel olduk:) bütün muhtaçlara yardım ve ıslah ederse (ki hiç umudum yok) seviniriz.

    YanıtlaSil
  5. Sizin gibi insanların yetiştireceği çocuktan kime ne hayır gelir ki.birilerine ahlak dersi vereceğinize durun bir dşünün bakalım ben doğrumu yapıyorum diye bu işin birde öbür tarafı var hangi kendiniz yanmayı göze aldınız çocuğunuzu da ateşe atıyorsunuz çok yazikkk

    YanıtlaSil
  6. haha :)) adsız; azimle gelip yorumuna yanıt varmı niye kontrol etmeni takdir ettim. al sana cevap; kimse kimseye ahlak dersi veremez. ha siz ahlak anlayışınızı dini varsayımlardan, hadislerden ordan burdan alıyorsanız şayet buyrun güle güle kullanın. benim ahlak anlayışım bana has. Pedofilinin, zulmün, kan dökmenin ve yok etmenin yöntemlerinin verildiği bir din benim ahlakıma yön veremez.

    Ayrıca benim çocuğuma neyi nasıl vereceğime de kimse karışamaz. Benim çocuğum da kendine özgü olacak. Çünkü hayal ürünü şeylerle korkutmuyor, allah kızar, döver, söver ısırır demiyorum. Bu durumda neyin doğru neyin yanlış olduğunu kendi kendine bulacak bu anlamda siz derdinize yanınız lütfen.

    Güzel ahlakınızla yolunuz ahirete düşerse bir odun da siz atarsınız yanarım gider canım ne olacak?

    YanıtlaSil