3 Temmuz 2012 Salı

"Sayın seyirciler..."


Dün eve gittiğimde fellik felik tv kanalı zapladım. Yok! Hiçbiryerde yangın yeri yok, Sivas yok, katliam yok.. Hatta bu anahtar kelimeleri barındıran diğer haberleri de özellikle bültene almadıklarını düşünmeye başladım.

Sonra Cem Tv diye bir kanal var, buraya düştü yolum. "Kaybettiklerimize" diye anıyorlardı. O anda hiçbirşey düşünemedim. Anmalar bile yanlı mı olmalıydı dedim biraz, sonra vazgeçtim, yakarken yanlı olan, yananı söndürürken de yanlı olur, yananların küllerini yanlı çömleklerde toplayıp, küle dönüşmeyenleri yanlı topraklara gömebilir ve yanlı insanlar gözyaşları dökerdi elbet. Herşey bu kadar yanlıyken, 'bizden olmayan' bu garibanları anmakta yanlılığın gerektirdiklerinden en önemlisiydi!!! Burası yanlılıkların imparatorluğu, sultan 1.rte'nin hüküm sürdüğü yerdi.


Yangın sahnelerini Mercan'da gördü ister istemez, öfke dolu yanıtlar vermek zorunda kalmayayım 5 yaşındaki çocuğa diye; kanalı değiştirmeye çalıştım. Ama o gördü ve sordu işte.. Bu kadar aradığım şeyi sonunda bulduğumu, hüzünle bakakaldığımı görünce, ilgimi çeken bu şeyi merak etti berrak çocuk aklıyla.

+ N'olmuş anne?

- Seneler, uzun seneler önce çok kötü bir yangın olmuş, o yangında şairler, düşünen, -ama güzel düşünen, insanları seven, barışı isteyen, çok güzel insanlar ölmüştü. dedim..

Sonra kendimi o noktada tutamadım, tam da ekranda yumrukları havada tekbir getiren öfkeli kalabalık görünüyordu.

- İşte bunlar yaktı. Allah allah diye kendileri gibi olmayan insanları yok etmeleri gerektiklerini düşündüler. Herkes allahı başka türlü düşünebilir, hiç düşünmeyebilir. Bu insanlar kendileri gibi düşünmeyenlerden nefret ettiler ve o insanları öldürmeyi -istediler-. dedim…

+ Allah kötü mü anne?

Yok politik olacağım, hayır… 

- Oğlum aslında olmaması gerekiyor tabi, ama insanlar allah için kötü şeyler yapabiliyorlarsa veya allahın böyle şeyler istediklerini düşünüyorlarla ya o insanlar yanlış anlıyorlar yada allah ne istediğini insanlara anlatamıyor. biraz karışık bir durum

+ Bence kötü. Zaten okulda da x, x, x, ve x bana sürekli allahın bizi yukardan gördüğünü, hep yukarda olduğunu bizi yakıcağını söylüyor. ben inanmıyorum. 

- yani işte dediğim gibi oğlum, ya büyük bir yanlış anlaşılma var veya her insanın kafasında canlandırdığı farklı bir allah olabilir belki…

en bomba kısım buydu :)

+ yani anne mesela şöyle düşün (örnek verip beni aydınlatacak birazdan), allah gerçekten olsaydı haberlerde çıkardı dimi? biri çıkardı derdi ki "sayın seyirciler allah insanlara saldırdı, onları yakıyor" derdi dimi? gerçek olsa bilirdik dimi?

gülmece, gülmece, yarılmaca, yıkılmaca…

- mantıklı oğlum :))) sende haklısın. ama sen yinede hiçbir arkadaşınla bu konularda tartışma bence. herkes istediği gibi düşünebilir… boşver, takılma sen.

gerekli ayarı da verdik sonunda tabi…




Fotoğraf; Flickr





10 yorum:

  1. Oooo, olan bitenin tamamen doğru olarak haberlerde görülmesi gerektiği düşüncesi çok tehlikeli! Oraya da tez zamanda müdahale gerek.
    Can ise televizyonda gördüğü herşeye şüpheyle yaklaşıyor. "Anne, reklamda .... gördüm. Sence doğru mu yoksa bizi mi kandırıyorlar yine?"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğru olanı haberlerden aldığımıza güvenmiyor, emin ol :)) çünkü anne çokça yeriyor haberleri.

      "neler olmuş bir bakalım" diye akşam vakti haber kanalı açma adeti geliştirdim sadece evde... kaldıki çılgınlıklar içeren haber bültenlerinden ziyade, sadece taraflı olarak genel gündem maddelerini verebilen kanallara bakmaya dikkat ediyoruz. e napalım gerçek birşeyler izlemezsek, discovery kanalları sayesinde fazla kurgulanmış fantastik bir yaşantımız olacak..

      Sil
  2. Mercan'ın düz mantığına kurban olayım ben :)
    Haklı,hem de çok haklı.
    Dümdüz düşünmek en temiz, en net sonucu veriyor genelde.
    Allah var veya yok.
    Bunu tartışmaya gerek olduğunu sanmıyorum.
    ''Varsa...
    ve dedikleri gibi her şeye gücü yeter olduğu halde 'kendi adı kullanılarak' yapılanları görüyor, atılan çığlıkları duyuyor, akıtılan kana bulanıyor, alınan canları sayıp da bunun hesabını sormaya gücü yetmiyorsa...
    Veya yetiyor da, sormamak işine geliyorsa;
    Olmasın zaten o.
    Varlığıyla yokluğu aynı olan/fark yaratmayan hiç bir şey 'gerekli' değildir.''
    diye düşünüyorum ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet, aslında insan küçükken herşeyi çözüyor bence. kafayı karıştıran zorlaştıran hep büyükler oluyor. dokunmayıp böyle kendi haline bırakınca ve konuşma hakkı verince çok orjinal ve güzel fikirleri var çocukların... bi arkadaşın çocuğu da "allah mangal mı yapıyomuş" demiş, çok gülmüştüm :))))

      Sil
  3. Siz böyle şakayla karışık iyi birşey yaptığınızı zannediyorsunuz ama çocuğunuzun dinini öğrenmesinin neresi kötü, Allahı tanımasının neresi fena açıklayamazsınız bile. İnanmıyor olsaniz dahi modern yöntemlerle çocuk yetiştireceğim diye bedelini ağır ödeyeceğiniz bir yola girmişsiniz.

    Dileyelim oğlunuz doğru yolu bulur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kötü, fena diyen olmadı. büyük ihtimalle böyle demişimdir diye söylüyorsunuz farkındayım ama bu postta öyle birşey yazmadım. 2. buyursun allah tanışsınlar oğlumla.. gelmişken beni de yaksın, benim gibilere kapak olsun..?

      yani ne diyim ananim seda hanım

      Sil
  4. Ananim değil Seda.

    YanıtlaSil
  5. hahahah allah olsaydı haberlere çıkardı ha? çok güldüm ya :)))

    yalnız niye bu kadar paranoyak bir toplum olduğumuzu da anladım. daha küçükten başlıyoruz; "allah yukardan bizi izliyor!" sürekli bir gözetlenme hissi :p

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. birinin gözetlediği bilgisi kodlanmazsa eksiklik duyuyoruz demek ki. bkz; bbg falan..

      Sil
  6. Takip listeme aldım, arada uğrayacağım. Şimdilik görüş belirtmeyeyim :)

    YanıtlaSil