26 Ekim 2010 Salı

Uyku problemimiz var mı acaba?

Geçtiğimiz haftasonu kreşin veli toplantısı vardı. Tabi yine geleneksel olarak "acaba ne isteyecekler" sorusu akıllardaydı...

Mikinin bulunduğu yaş grubunun öğretmeni dj G, o malum soruyu sorduğu anda birden atmosfer değişti..

- evet sayın veliler, öncelikle sizlerin sormak istedikleri şeyler varsa onlarla başlayalım

kalabalık;
- kaçta uyutuyosunuz bu çocukları, kaç saat uyuyo bu çocuklar, ay bizimki evde hiç uyumuyo...
tantanalarının yanı sıra her veli yanında oturanla birebir diyaloğa girmeye başladı;
-ay biliyomusun ben bazen ayağımda sallıyorum valla
oha!
- ya bizimki ne yapsak uyumuyo, oturuyo da oturuyo helak oluyoruz valla
nası yani!?

napıcaksınız çocuğu uyutup, bu kadar hayati olan ne, eninde sonunda uyuyacak niye savaşıyosunuz ki?

yani bu insanların 3,5-4 yaş düzeyindeki bir çocuktan beklentisi, akşam eve gelip karnını doyurduktan günlük temizliğini sağladıktan sonra pillerini çıkarmışcasına yatırılıp mışıl mışıl uyuması mı? eğer öyle ise bende bir angutluk var kesin. ya bu düşünceye yönelik ümitlerim tükeneli çok oldu da unuttum, veya hiç akıl edemedim. vay anasını!

Günlük uyku ihtiyacı ortalama 12 saat olan bir çocuğun, gündüz de kreşte veya evde 1,5-2 saat aralığında uyuduğunu farzedersek, kalan 10 saatlik uyku ihtiyacını da gece 10-11 dolaylarında uyuyarak giderebilir. Buna çocuk karar verir. "yavrum uyu da büyü" diye kafasına vurmak suretiyle 9'da mercan'ı yatırmaya çalışmadım hiç. En başta bize olan ihtiyacını hesaba katarım çünkü. Bütün gün bizden ayrı, akşam bizimle oynamaya, şakalaşmaya, konuşmaya vakit geçirmeye ihtiyacı var. Bunun da kalitesi her zaman istenilen veya beklenilen düzeyde olmayabilir ama biliyorum ki bize karşı açlığı var, niye höt diye uyutayım?

Evet, akşam 9 dedin mi uyuyan çocuklara da imrenirim ama genelde gün içinde daha fazla zamanını ebevynlerinden en azından biriyle geçirmiş çocukların doyuma ulaştıkları için huzurla o saatte uyuduğa inanırım. Mikimin, her akşam gündüz kreşte olanların dedikodusunu yapması zaten 2 saati buluyo. Hangi kızın saçını sevmiş, kim ona kızmış, falanca kimin kolunu ısırmış, filanca boyayı nasıl dökmüş.. Bende ona anlatıyorum bazı tuhaf şeyleri. Beraber yemek yiyoruz, haberleri izliyoruz, biraz çizgifilm veya belgesel izleyebiliyoruz sonra zaten her akşam farklı gidişat... bazen oyun-masal-uyku, bazen vurdulu kırdılı uçmalı oyun, düşüp ağlayarak kucağımda büzülmece-uyumaca..

yani çözemedim ben bu çatlak velileri? bizde sabah kalkıp işe gidiyoruz sorun ne?

yoksa yine mi bende sorun?

1 yorum:

  1. Haha, daha bugün bir arkadaşımla konuştuk bu konuyu. Aynen senin gibi düşünüyorum, birlikte geçirilen zaman yetmiyor bize de. 10-11 gibi yatıyor, 8'de kalkıyor bizimki de. Sloganımız uyusun da büyüsün değil, sevgiyle büyüsün oldu bizim de :) Sevgiler size...

    YanıtlaSil