3 Ocak 2012 Salı

Kitap Alışverişi


İşte benim güzel kitaplarım....






* * *



Evelyn Reed ile başlamak istiyorum.



'Bilimde Cins Ayrımı' adlı kitabını yeni edindim, bulamıyordum. Evvelinde 'Kadının Evrimi 1 ve 2' kitaplarını okumuş çok beğenmiştim. Dişi cinsin hayvanlarda, ilkel insanda ve modern toplumdaki yeri, daha doğrusu yerinin evrimini konu aldığı çok güzel kitaplardı. Evelyn Reed aslında akademik bir eğitim görmemiş benim bildiğime göre ama dünyada hatrı sayılır bir antropolog olarak anılmakta. Yazarlık kariyerine de kadın bağımsızlığı hareketlerine katılarak başlamış aslında. Kadının toplumdaki yerine yönelik bilimsel temelleri araştırarak çeşitli çalışmalar yapmış ve bir çok ülkede kadın bağımsızlığı, evlilik, aile ve insanın evrimi konulu dersler vermiş.


Bence kesinlikle okunması gerek Kadının Evrimi, bu kitap da güzeldir eminim... İlk bunu okumaya başladım.

* * *



Ve Kozmos... Bu kitap aslında 1980 yılında Carl Sagan tarafından sunulan 13 bölümlük belgesel serisinin kaleme alınmış hali ve şöyle diyebilirim ki kendisinin temel düşüncelerinin bütünü bu kitapta. Özeti, ham hali... Carl Sagan yaptığı çalışmalarla evren hakkında merak edilecek şeyleri merak etmekten yoksun zihinlerimize zımbalayan şukela gökbilimci ve astrobiyolog. Mercan'ın; uzay, evren, güneş sistemi temalı sorularına sakat yanıtlar vermemek için kendimi refresh etmek için edindim bu kitabı aslında. Ayrıca paylaşmadan geçmeyelim, 13 bölümlük Kozmos belgeseli parçalar halinde buradan izlenebilir.



























* * *

Franz Kafka'nın bugüne kadar bir kitabını okumuş değilim mesela bu ilk olacak. Bir kaç sayfasına baktıktan sonra çok içli bir yazım dili olduğunu düşündüm, bir de arka kapağındaki yazı sanırım "al bunu al, okursun. dursun çantanda" dedi....



* * *


Bu kitabı Mercan için ben seçtim bu sefer, o görmedi alırken ama beğendi ve "aaaa astyonot" diye heyecan yaptı. İllüstrasyonları ve basit anlatım diliyle ona keyifle okuyabileceğim bir kitap. Ben de neler öğrenirim arada..



























* * *

Bu iki kitabı da sahafın kendi hediye etti. Yolda altın bulmuş gibi sevindim tabi, "aa gerçektenmi" falan...




























Bilim Adamları'nda gerçekten bilimin her dalında emeği geçmiş kişiler bir bir anlatılıyor. Kitabın sayfalarını karıştırıp kimler var diye bakarken evde bir sayfaya Mercan'ın atlayıp "aaaa karls dayvin" demesi komik oldu. Darwin'i ti'ye alan bir karikatür olmasına rağmen oğlumun onu orada görüp tanıması gururumu okşadı.



* * *

Mavi Gezegen'de güzel bir kitaba benziyor. Yine bu kitabında basit anlatımlı bir dili var. Biraz ilkokul seviyesi gibi ama, okurken basitleştirebiliyorum. Mercan ilk bu kitabı okutmaya başladı, güzel illüstrasyonları var üzernde konuşulabilecek.

Hepsini bir bir seviyorum. Detayına inmediğim kitapları da bende fazla incelemedim ve plansız aldım açıkçası, ben oraya başka kitaplar için gitmiştim bunlar geldi elime aldım.




4 yorum:

  1. Bu kadar kitabı aynı anda okuyamayacağınıza göre, fuzuli değil mi yani bu alışveriş?

    YanıtlaSil
  2. Yoo değil sayın adsız. Biz veya ben elime bir kitap alıp onunla günler geçirmiyorum. Zaten okuduklarım roman tarzı kitaplar değil bu yüzden. Evin muhtelif yerlerinde bir kitap durur hep. Hangi mekandaysam oradaki kitaba elimi atar biraz okurum. Bazısını bırakamam ama çantamda gezdirebilirim...

    YanıtlaSil
  3. kitaplarla iç içe yaşamak, dayatılana karşı direniştir, meydan okuyuştur bana göre.
    hele böyle (resimlerdeki gibi) doğru seçilmişse, sizi tutana aşk olsun:)

    YanıtlaSil
  4. Okumak kişinin kendisine yapabileceği en iyi yatırım bencede. Sadece kitap da değil, okuduğumuz küçük bir köşe yazısı, bir makale, bir kaç yorum ve hatta bloglarımız... Bunların tümü anlamaya çalışan bir beyin için kişisel gelişime uzanan yol, adamı adam eden tokattır.

    O yüzden okuyanı tutana aşk olsun :)

    YanıtlaSil