28 Şubat 2012 Salı

Vengo




Dünyalar güzeli bir Tony Gatlif filmi.
Yeni değil ama müzik anlamında incelemeye alındığında hep yeni, taze ve farklı düşüncelere gebe. Belki bende bu yüzden ara sıra youtube kanalından dinliyorum...

Filmin 'konusu' diyemeyeceğim bir 'anlatı'sı var. Şöyle ki; evet illa ki konusu (kan davası) var ancak bu filmde müziğin hayatla nasıl iç içe olduğu, her türlü anlatımın nasıl melodize (böyle bir tanım yoktur herhalde ben buldum) edildiğinin ve neticede müzik olgusunun ne kadar evrensel, geniş açılı bir ifade yöntemi olduğunun anlatısı mevcut. Bir de müziğin hoşgörüsü... Farklı kültürlere ait enstrüman veya tınıların birbirlerini nasıl kucaklayıp birlikte dans edebildiklerinin kanıtı.

Filmde Kudsi Ergüner'li bir sahne de var (dk. 34:00), Kudsi Ergüner'in o filmde orada gitarın yanında, flamenkonun dibinde 'ney'ini çalmasının sebebi bir efsaneye gönderme mi yoksa, filmin içinde dumanı tüten kültür birleşkesinin doğal seçilimi mi bilemiyorum.

Bir anlatışa göre; Endülüs yıkılırken, gösterişli ve karizmatik günlerini sürmekte olan müslümanlar eziyetlere çeşitli işkencelere maruz kalırlar. Yerli halk (şimdinin ispanyolları, çingeneleri) da, ibadet eden müslümanları, o kutsal ritüelleri esnasında koruyabilmek için flamenko* yaparak dikkati kendilerine çekerlermiş.

Kudsi Ergüner'e dönecek olursak; Tony Gatlif kendisini oraya "kendi din kardeşlerini koruyanlara" eşlik etmesi için mi koydu, gönderme mi yaptı... düşündürüyor.

* Flamenko düşünüldüğü gibi İspanyol kültürüne ait bir biçim değildir. Ve yine flamenko sadece dans veya müzik değildir. Birlikte sunulan, birlikte icra edilebilen bir müzikaldir. Ve ilk cümleme dönecek olursam, kökeni İspanya değildir. 5-6. yüzyılda Emevi himayesinde bulunan şimdiki İspanya, o zamanki Endülüs'tür.  Dolayısıyla malzemesinde arap oryantalizmi vardır. Belki bu yüzdendir darbukanın, neyin ona bu kadar adapte olması ve hiç de sakil durmaması. 

Dolayısıyla, Esmeralda bizdendir :) 

3 yorum:

  1. Ama merak uyandırınca liste uzadıkça uzuyor:)
    Kocayı aramalıyım demek ki bulsun.
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. bir daha dönmeliyim bu "melodize anlatıma"-:)
    ve filmi özümseyerek izlemeliyim, ardından biraz da ahkam kesmeliyim:)

    YanıtlaSil
  3. Nehir İda - İşte interneti sırf bu yüzden bazen seviyorum, bazen de ölesiye nefret ediyorum. Çünkü bu peşisıra takılmalar zamanımın çoğunu tüketiyor farkına varmıyorum...

    Zihni - evet bencede :)) 300 karakter bile olmamış böyle "pas" deyip geçmişsiniz gibi hissettim kendimi

    YanıtlaSil