20 Eylül 2012 Perşembe

Sahilde Kafka - Haruki Murakami


Kilit taşı
Kediler
Karga Adlı Delikanlı
Johny Walker


Sahilde Kafka'yı bitirdim. Daha doğrusu okumayı bitirdim ama hala 300'lü sayfalarda tarif edilen akıl karışıklığında ve anlatıldığı gibi çelişkiler içindeyim. Bu muydu kitabın amacı?

Ben de kitap beğenmiyorum

Kitap zihnimde halen 2 bölüm ileri, 3 bölüm geri şeklinde tekrarlanıyor. Yalnız Murakami'nin Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu kitabını bitirdikten sonraki gibi hemen 2 gün sonra toparlanıp yazarın başka bir kitabını arayışım bu kez daha uzun sürecek gibi. Halen sindiremediğim şeyler var. Çünkü "A öldü, B'de buna çok üzüldü. Bunun üzerine C, B'yi teselli etmeye kalktı" gibi net ve anlaşılır bir sonu yoktu. Veya A'nın ölümüne B'nin üzüldüğünü yazmasa dahi, okuyucunun bunu mutlak şekilde anlayabileceği bir bitiriş de yoktu. B hiçbirşey olmamış gibi yürüyordu. A ölmemiş gibi, A ile olan içsel sorunlarını bir çırpıda halledivermiş, huzura ermiş gibi yürüyüp gidiyordu.

Emin olamadım ne A'ya, ne B'ye… 

Bu kitabı okuyan birileriyle konuşmam gerekiyor diye düşünüyorum.

Sanki tıpkı kitaptaki gibi bir döngüyü tamamlamak için top bana atıldı. Vazifemi yerine getiremezsem herşey boka saracak! Vazifem B'nin olayını çözmek, D'nin A ve B'nin hayatı üzerindeki satırlara dökülmemiş etkisini anlamak.

Anlamazsam döngü tamamlanmayacak, ben de 3. Murakami kitabını alıp okuyamayacağım.

Bilmiyorum, tuhaf bir kitaptı. Bunu kötü anlamda söylemiyorum ama kesinlikle, sadece kitabın 'nasıl bittiğini hayal etmeye' ihtiyacım var diyelim.

* * *

Sahilde Kafka; konusu ile anlatılabilir bir kitap değil bu arada. Önceki postumda çat pat iki cümle kurmuşum ama buna da gerek yok. Çünkü kim size anlatmaya kalkarsa, kurduğu her 2 cümleden sonra "ama aslında" diye bir önceki sindiremediğiniz fikrin üzerine yeni bir avuç fikir atmış olur. 'Anlatılmaz yaşanır' demek yerinde olabilir.

Belki bu posttan sonra uyuz olup google'dan Haruki Murakami diye aratır hakkında birşeyler okursunuz diye bir fon müziği aşağıda.. Açıkçası amacı yok, zaten japonca da bilmiyorum sadece bir tını vermek istedim. Aklıma da Saori Yuki geldi. Kibar, ince Saori.. Kitaptaki Saeki Hanım'ı okurken de aklıma ol gelmişti. Hatta adı aklıma gelmediği için Pink Martini'den Taya Tan dinlemiştim.. Hey gidi


İlerleyen günlerde Haruki Murakami incelemesi ile geri dönebilirim. [Fena halde taktım çünkü. Postu kısa keseyim dedikçe uzatıyorum ama; önceki kitabının da etkisined uzun süre kalmıştım. Kitaptaki karakter o kadar çok içiyordu, viskiyi öyle güzel tüketiyor, buzları atıyor, kitap okurken, uyumaya hazırlanırken, yorgunken, mutluyken.. öyle güzel içiyordu ki hiç sevmediğim halde bir iki akşam buzlu viski içmek zorunda kaldım.]


4 yorum:

  1. Sahilde Kafka'yı okuyalı epeyce oluyor.
    Benim de aklımda kalan kafa karışıklığı, karanlık yapış yapış bir orman ve kütüphane.
    Bir iç sıkıntısı, bir 'ee ne oldu ki şimdi' hissi.
    Çok net hatırlayamıyorum,tekrar okuma zamanı gelmiş galiba.
    Bu arada gerçekten okuduktan sonra, okumuş başka insanlarla konuşma ihtiyacı hissettiriyor.Biz 3 kişi eşzamanlı okuyup üstüne konuşmuştuk bir süre.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) doğrudur. Geride biraz kafa karışıklığı bıraktı. Ama sanıyorum (yazarın sadece 2 kitabını okumuş biri olarak) zaten gerçek ve somut hikayesi olan bir tek romanı var yazarın. Diğerleri tamamen fantastik ve hayal dünyasında işte.. Kendi de söylemiş bunu bir röportajda. Ama rahatsız eden bir kurgu yoktu benim için. Yani hoşuma gitti o karışıklık, karışıklığın içinden kendi hayal gücümle çıkmam gerektiği için belki :))

      Sil
  2. Nerelerdesin?
    Herşey yolunda mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Hatırlanmak ne hoş.. iyiyim ve herşey yolunda. Sadece yazacak vakit bulduğumda yazacağım şeyin etkisini yitirmiş olması sebebiyle tuhaf bir boşverme sürecine girdim..

      Uğradığın için çok teşekkürler, sevgiler

      Sil