5 Mayıs 2011 Perşembe

Yarını atlatsam

Yarın şu yaşgününü geçirsem mayıs ayı etkinlik defterimden bir satır silinecek. Çocuğumun yaşgününü 'atlatmayı' isteyeceğimi düşünmemiştim doğrusu hiç. Ama çocuk beni gerdi bu sefer..

Hele ki 2 akşamdır saçlarımı diken diken eden pinyata maceramdan sonra.
İşgüzarlık işte... işin mi yok salak kadın, ver parasını al! Yok, "ne para vericem ona, ben kendim yaparım, hem çucuumla yaparız, hem aktivite olur, hem uğraş olur, el emeği göz nuru olur"! sshhh

Çocuğumla beraber mi yaptım? Hayır tabi ki, 2 gazete yırttı "yoruldum" dedi bıraktı. İlk akşam şişirdiğim balonun etrafını blogger yengelerden çaktığım gibi gazete ve su-un karışımıyla sıvadım. Bekle bekle kurumadı, hava da fena güneş neyin yok balkona atamadım. Saç kurutma makinasıyla bi tur geçip biraz daha gazete sıvadım. Sonra kaderine terk ederek yattım uyudum, sabah baktım ki kurumamış, aklından bile geçirmemiş. Senin ta.. diyodum ki hadi 'sabır' dedim, sineye çektim. 

Dün akşam tekrar saç kurutma makinasıyla kurutmaya çalıştım, biraz başarılı olunca üzerine 2 kat daha gazete çektim, sonra bu sıcakta kombiyi açıp peteğin önünde kurumaya bıraktım ki sabah ne göreyim takır takır kurumuş.

Ay bu kadar sevineceğimi düşünmemiştim gerkçekten. Bende bütün gece kurumazsa ne yaparım diye düşünüp duruyodum, çünkü mercan taktı ona, arkadaşlarını eğlendirme maksatlı bir beklenti içinde. Anasının oğlu, insanları mutlu edip karizmaya yapmaya çalışıyo çok lazımmış gibi.

Neyse kurudu, akşam etrafını siyah gramapon kağıdıyla kaplayıp, bi tane ben10 stickerı yapıştırıcam, 3-5 püskül de yaptımmı da, 3 günlük sinir stresin meyvesinin ortalama 8 dakika içinde hunharca parçalanışını seyredebilirim sanırım. 

Kimin başının altından çıkmış diye de araştırdım bu piñatayı... Çok tatmin edici bir bilgiye ulaşamadım. Ama bilindiği gibi sadece Meksika kültüründe olan ve yaşgünü partilerinde oynanan bir oyun olmadığı açık.  O görmeye çok alışık olduğumuz 7 köşeli yıldız biçimi şeytanı ve 7 ölümcül günahı temsil ediyormuş (meksika katolik kilisesine göre), ve noellerde şeytan taşlar gibi falan sopalarla pinataya dalıp kötülükleri kovduklarına inanıyorlarmış. Ama iş zaman içinde farklılık göstermiş tabi herşeyde olduğu gibi. Bu arada hangi kültür veya topluma ait bir oyun olduğu da kesin değil. Azteklerden Meksikalılara yadigar olduğunun görüşünün dışında Çin menşeili olabileceği de söz konusu. Ama büyük ihtimalle dini bir ritüelken oyuna dönüşmüş.

Merak ettim ama araştırırım ben bunu

2 yorum:

  1. Eğlenceli olur diye bir ara ben de düşünmüştüm ama gözüm yemedi valla.. tebrik ederim snei ve dilerim çok iyi geçmiştir partinin tümü.. ve nice güzel yaşlar olsun kuzuya:)

    YanıtlaSil
  2. tenkuu anacım, fırsatını bulunca dehşetengiz pinyatamızı ve yaşgünümüzü şeyttireceğim.

    öperim

    YanıtlaSil